In de afgelopen jaren is de diefstal van belangrijke informatie sterk gestegen. Particulieren en bedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer. Heel wat mensen doen daarom een beroep op systemen die vingerafdrukken gebruiken om zich te beschermen. Scanners zijn goedkoper dan ooit en worden ingezet op politiekantoren en tijdens douanecontroles. Ze worden tegenwoordig ook geïnstalleerd in bedrijven en op smartphones.

Een korte geschiedenis van vingerafdruklezers

Waar komt de vingerafdruk vandaan? Deze manier van identificatie wordt al sinds 1880 gebruikt. De afdruk van elke vinger is namelijk uniek. Ze bestaat uit lijnen, punten en rimpels die anders zijn dan alle andere. Deze kenmerken veranderen niet met de jaren, wat de herkenning aanzienlijk vergemakkelijkt.

De vingerafdruklezer is de afgelopen jaren een veelgebruikt toestel geworden. Door hun aanwezigheid aan de ingang van gebouwen staan zij garant voor de veiligheid op de werkplek. Het openen van deuren en poorten met een vingerafdruk zorgt ervoor dat ongewenste bezoekers geen toegang hebben tot de kantoren.

Dit type toestel is beschikbaar in verschillende vormen. In bedrijven wordt het gebruikt voor het in- en uitchecken van personeel en om de aankomst en het vertrek te beheren. In andere gebouwen, bijvoorbeeld op een politiekantoor, beveiligen vingerafdrukscanners de omgeving. Bovendien verkleinen zij de kans op diefstal van gegevens of gevoelig materiaal.

Deze technologie wordt eveneens gebruikt in de meest recente generatie smartphones. Via een vingerafdruk-app beschermt u effectief uw toestel en de belangrijke gegevens die daarin opgeslagen staan.

Het werkingsprincipe van een vingerafdruklezer

De manier waarop een vingerafdruklezer werkt, is eigenlijk relatief eenvoudig. Met behulp van een scanner analyseert hij de typische patronen van één of meerdere vingers. Hij neemt een foto van de vingerafdruk en bestudeert de minutiae: lijnen, rimpels, baansplitsingen… Van zodra het beeld verkregen is, wordt dit gecodeerd zodat het niet misbruikt kan worden.

Nadat de vingerafdruk verkregen en opgeslagen werd, kan hij vergeleken worden met die van de gebruiker. Een herkenningsalgoritme vergelijkt de vinger met het beeld dat opgeslagen werd tijdens de registratie. Hij baseert zich daarbij op de minutiae. Om een degelijke analyse te kunnen maken, zoekt het toestel naar een tiental referentiepunten. Hoe hoger het vereiste beveiligingsniveau, hoe hoger het aantal referentiepunten zal zijn.

Om correct te kunnen werken, zal de vingerafdrukscanner een duidelijk en nauwkeurig beeld moeten registreren. Daarom is het belangrijk dat uw vinger schoon is om herkenbaar te zijn. En als uw vinger op de verkeerde plaats staat, zal de scanner de vingerafdruk niet goed kunnen lezen. Een vuile of slecht schoongemaakte lezer is natuurlijk eveneens onbruikbaar.

Verschillende soorten vingerafdruklezers

De vingerafdruklezer is beschikbaar in verschillende types. Het meest gebruikte model is er eentje met een optische scanner. Dit toestel is uitgerust met verschillende elementen die lijken op degene die we ook terugvinden bij digitale camera’s. Extreem gevoelige sensoren die het licht in elektrische signalen omzetten. Hierdoor wordt een nauwkeurig beeld van uw vingerafdruk verkregen.

Er zijn ook scanners die uitgerust zijn met zogenaamde “capacitieve sensoren”. Die maken gebruik van de elektrische stromen in uw vingers. De rimpels en gleuven in onze vingers stralen namelijk elektriciteit uit. De sensoren registreren dit en zetten de straling om in een beeld van uw vinger. Hou zeker rekening met deze verschillen als u een toestel kiest.

Een vingerafdruklezer biedt heel wat voordelen. De installatie is eenvoudig en de werkingskosten zijn minimaal. Bovendien is het een snelle en betrouwbare manier om iemand te identificeren. Indien het toestel gestolen zou worden, hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid van uw opnames. De beelden van de verschillende vingerafdrukken zijn namelijk gecodeerd. Hierdoor zijn de gegevens in het geval van een diefstal onbruikbaar.

Dit type toestel kent weinig nadelen. Hou er wel rekening mee dat een identificatie soms kan mislukken. De scanner registreert namelijk een nauwkeurig beeld van een vinger. Als u zich gesneden hebt bijvoorbeeld, kan dit een positieve identificatie hinderen. Hetzelfde geldt ook indien de scanner vuil of beschadigd is.